Company Logo

Egzaminatorius

Gimnazijoje naudojama šiuolaikiška ir efektyvi internetinė sistema, padedanti mokytojui ruošti, o mokiniams ruoštis brandos egzaminams

Projektas „TŪM II“

Dabar prisijungę

Dabar svetainėje 32 svečiai (-ių) ir narių nėra

steam

Popietė su literatūros žinovais

Ketvirtadienį, balandžio 27-ąją, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje lankėsi šiuolaikinė lietuvių prozininkė Danutė Kalinauskaitė ir literatūrologas, redaktorius, mokyklinių vadovėlių autorius Kęstutis Urba. Pasigrožėję mokykla ir pasivaišinę gardžiu valgyklos maistu, svečiai susitiko su įvairaus amžiaus gimnazistais.

Trečios pamokos metu Danutė Kalinauskaitė susipažino su literatūra besidominčiais ketvirtokais. Lietuvių kalbos instituto redaktore dirbanti rašytoja pristatė savo profesiją ir pripažino, kad tikrasis jos hobis ir pašaukimas yra prozinių tekstų kūrimas, tačiau dėl pajamų stokos jai tenka užsiimti kitokia, labiau apmokama, veikla. Pristatydama dabartinę savo profesiją Danutė pabrėžė, jog „redaktorius – tai žmogus, taisantis tai, ką autorius tingėjo pataisyti“.Tai keista profesija, atimanti daug laiko ir jėgų, tačiau išmokanti savotiškos disciplinos ir susikaupimo. Šiuolaikinių novelių autorė šiek tiek užsiminė ir apie savo kūrybą: patvirtino novelėse atsiskleidžiančius autobiografiškumo aspektus ir sąsajas su realiais žmonėmis. Autorė taip pat neneigė mėgstanti knygose pakreipti veikėjų gyvenimus kitokia linkme, nestokodama fantastikos elementų.

Per ketvirtą pamoką su jaunesniaisiais gimnazistais bei į Adolfo Šapokos gimnaziją atvykusiais Utenos rajono lietuvių kalbos mokytojais ir bibliotekininkais susitiko žymusis literatūrologas Kęstutis Urba. Vilniaus Universiteto docentas, mokyklinių vadovėlių leidėjas paaiškino, kodėl paaugliams verta skaityti knygas ir kokią naudą jos duoda žmogaus gyvenimui. Bibliotekos svečias nepamiršo pristatyti ir populiariausių 2017 metų vaikų ir paauglių grožinės literatūros kūrinių. Daugiausiai kritiko dėmesio susilaukė bibliotekoje esančios ir metų knygos rinkimuose nominuotos knygos. Kęstutis Urba minėjo Rebekos Unos „Atjunk“, D. J. Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“, Balio Sruogos „Dievų mišką“ ir dar daugelį kitų populiariausių ir skaitomiausių vaikų ir paauglių literatūros kūrinių.

Šeštos pamokos metu buvo paskutinis susitikimas su Šapokos gimnaziją aplankiusiais svečiais. Pagerbdama šiuolaikinę paauglių literatūrą pirmokė Gerda Kisielytė skaitė ištrauką iš Rebekos Unos „Atjunk“, o teatru ir literatūra besidomintys antrokai suvaidino etiudą pagal Dainos Opolskaitės knygą „Ir vieną kartą RIČI“. Kęstutis Urba dar sykį užsiminė apie knygas ir pristatė savo inicijuotą projektą „Reikšmingiausių lietuviškų knygų vaikams ir paaugliams šimtukas“. Šio susitikimo metu buvo apdovanotas ir respublikinio moksleivių skaitovų konkurso antros vietos laureatas Auktumas Maračinskas, atvykęs iš Rapolo Šaltenio progimnazijos. Susitikimą vainikavo Danutės Kalinauskaitės patarimai jauniesiems filologams, Adolfo Šapokos gimnazisto Gedimino Kazoko sukurtas trumpametražis filmas „Utenos miesto gatvės, pavadintos įžymių žmonių vardais“ ir gimnazijos šokių kolektyvo pasirodymas, pavadinimu „Šokis knygai“.

Karolina Ruplėnaitė 3c

 

Renginių akimirkos:

Mes — VU partneris

vu 2005 m. su Vilniaus universitetu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis

Paieška

VILNIUS TECH klasė

vgtu
Nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. gimnazijoje įsteigta VILNIUS TECH klasė
Prašymas dėl priėmimo į VILNIUS TECH klasę

Pamokų laikas

1.  8.008.45

2.  8.559.40

3.  9.5010.35

4.  11.0011.45

5.  12.0512.50

6.  13.0013.45

7.  13.5514.40

8.  14.4515.30

Abituriento atmintinė

Lietuvos moksleivių sąjunga kartu su NEC ir LAMA BPO parengė atmintinę abiturientams

Erasmus+ LELETO leidinys
leleto leleto

.




© 2005–2017 Utenos Adolfo Šapokos gimnazija