Company Logo

Egzaminatorius

Gimnazijoje naudojama šiuolaikiška ir efektyvi internetinė sistema, padedanti mokytojui ruošti, o mokiniams ruoštis brandos egzaminams

Projektas „TŪM II“

Dabar prisijungę

Dabar svetainėje 47 svečiai (-ių) ir narių nėra

steam

Viešieji debatai „Jaunimas turėtų aktyviau dalyvauti ES valdyme“

2013 m. gegužės 8 d. Utenos viešojoje A. ir M. Miškinių bibliotekoje pagal projektą „Jaunimo lyderių susitikimas“ vyko viešieji debatai tema „Jaunimas turėtų aktyviau dalyvauti ES valdyme“. Juose dalyvavo Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos 9–12 klasių moksleiviai, mokyklos debatų klubo nariai, mokytojų atstovai, viešosios Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos direktorė, Utenos rajono savivaldybės Tarybos narė p. Vida Garunkštytė, Utenos Europe Direct informacijos centro vadovė Sandra Žvirblytė.

Šiandieninėje Europos Sąjungoje Europos Parlamento rinkimuose jaunimo aktyvumas mažėja. LMS duomenimis 2004 m. jaunų žmonių aktyvumas sudarė sudarė 35%, 2009 m. – 29%. Jaunimas labai pasyviai žiūri į Europos Parlamento rinkimus, nes mano, kad jų balsai nėra svarbūs, kad jie nieko nenulems. Apklausos ir tyrimai taip pat rodo, kad didžiausia problema yra prastas informavimas arba jo visiškas nebuvimas. Daug jaunų žmonių nesidomi tarptautine politika. Vyriausioji rinkimų komisija taip pat patvirtina, kad jauni žmonės yra būtent ta visuomenės grupė, kuri pasyviausiai naudojasi savo aktyviąja rinkimų teise – beveik nebalsuoja.

Renginys buvo pradėtas teigiančiųjų ir neigiančiųjų kalbomis debatuose, buvo iškeltos dvi pozicijos, į problemos sprendimą pažvelgta iš dviejų skirtingų perspektyvų. Teigiančiųjų pusė pateikė vienokį sprendimo būdą ir manė, kad pirmiausiai būti jaunimą sudominti projektine, visuomenine veikla, per tai patraukti jaunus žmones ir dalyvauti ES politinių problemų sprendime bei rinkimuose į ES institucijas. Neigiantieji nesutiko su šiuo būdu ir gynė esamą padėtį – leidžiančią jaunimui laisvai rinktis savo domėjimosi sritis, galbūt efektyvesnę. Abi pusės teigė, kad tiek renginys, tiek sistema turėtų būti pačių jaunų žmonių iniciatyva.

Debatus apibendrino viešosios Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos direktorė, Utenos rajono savivaldybės Tarybos narė p. Vida Garunkštytė, Utenos Europe Direct informacijos centro vadovė Sandra Žvirblytė. Visi dalyviai vieningai sutiko, kad jaunimo dalyvavimo ES politiniame gyvenime problema yra labai aktuali, bet kiekvienas turi pirmiausiai nuo savęs pradėti, keisti savo požiūrį į demokratines vertybes, nuspręsti pats, ką konkrečiai šioje srityje gali daryti, tegul tai bus tik paprastas apsisprendimas dalyvauti aktyviai ES parlamento rinkimuose ir paraginimas draugams tai daryti.

 

Debatų akimirkos:

Mes — VU partneris

vu 2005 m. su Vilniaus universitetu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis

Paieška

VILNIUS TECH klasė

vgtu
Nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. gimnazijoje įsteigta VILNIUS TECH klasė
Prašymas dėl priėmimo į VILNIUS TECH klasę

Pamokų laikas

1.  8.008.45

2.  8.559.40

3.  9.5010.35

4.  11.0011.45

5.  12.0512.50

6.  13.0013.45

7.  13.5514.40

8.  14.4515.30

Abituriento atmintinė

Lietuvos moksleivių sąjunga kartu su NEC ir LAMA BPO parengė atmintinę abiturientams

Erasmus+ LELETO leidinys
leleto leleto

.




© 2005–2017 Utenos Adolfo Šapokos gimnazija