Company Logo

Egzaminatorius

Gimnazijoje naudojama šiuolaikiška ir efektyvi internetinė sistema, padedanti mokytojui ruošti, o mokiniams ruoštis brandos egzaminams

Projektas „TŪM II“

Dabar prisijungę

Dabar svetainėje 48 svečiai (-ių) ir narių nėra

steam

Adolfo Šapokos gimnazijos fizikos mokytojas – CERN mokymų dalyvis

Ugdymo plėtotės centras skelbė konkursą ir atrinko mokytojus, kuriems buvo sudaryta galimybė kelti kvalifikaciją Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje (CERN). Kartu su 15 mokytojų iš visos Lietuvos į CERN mokymus, kurie vyko lapkričio 6–12 dienomis, buvo pakviestas Utenos A. Šapokos gimnazijos fizikos mokytojas Stasys Kirdeikis.

CERN organizacija vykdo modernius mokslinius tyrimus ir bando įminti paslaptingiausias Visatos mįsles. Kas yra tamsioji materija? Kokios yra antimedžiagos savybės? Kas buvo Visatos pradžioje ir kas bus pabaigoje?.. Tokius klausimus sprendžia čia dirbantys mokslininkai. Tyrimams naudojama sudėtinga mokslinė įranga. Įspūdingiausias įrenginys yra Didysis hadronų greitintuvas (LHC) – 27 kilometrų ilgio tunelis, kuriuo didžiuliais greičiais lekia protonai. Kai jie susiduria, gimsta naujos dalelės, kurios registruojamas kitais sudėtingais prietaisais. Informaciją analizuoja ir apdoroja kompiuterių centras, kuriame veikia 11000 serverių. Pagrindiniai CERN laimėjimai: atrastos iki šiol nežinotos elementarios dalelės, sukurtos antimedžiagos dalelės, susintetintas antivandenilis, 2012 metais atrastas garsusis Higso bozonas. CERN yra sukūrusi technologijų, kurias žmonės naudoja kasdien, pavyzdžiui, WEB technologiją – šiuolaikinių interneto paslaugų pagrindą. CERN darbuotojai du kartus yra apdovanoti Nobelio premijomis už fizikos pasiekimus. CERN organizacijoje dirba apie du tūkstančius mokslininkų, iš jų apie 30 mokslininkų iš Lietuvos.

Pagrindinis šių mokymų tikslas buvo atnaujinti dalykines mokytojų žinias, supažindinti su naujausiomis tyrimų technologijomis, moksliniais tyrimais ir jų rezultatais. Mokytojai anglų kalba išklausė paskaitas apie CERN naudojamus mokslinius įrenginius, mokslui naudojamas kompiuterines technologijas, daleles, antimedžiagą, Visatos sandarą ir evoliuciją. Buvo organizuotos ekskursijos į tiesinį protonų greitintuvą Linac2, CERN kompiuterių centrą, antimedžiagos laboratoriją, Centrinį valdymo centrą. Gimnazijos mokytojui įdomiausia ekskursija buvo į Didįjį Hadronų greitintuvą, kuris yra 100–150 metrų gylyje. Griežta kontrolė, šalmai, saugumo instrukcijos dėl radiacijos pavojaus neleido pamiršti, kad yra lankomasi ypatingame objekte. Taip pat mokytojai buvo supažindinti su metodika, kaip atlikti gamtamokslinius tyrimus, S'Cool laboratorijoje patys sukonstravo Vilsono kamerą, atliko bandymus, kuriuos galėtų pasiūlyti ir savo mokiniams. Mokymų dalyviai gavo rekomendacijų, kaip supažindinti mokinius su mokslinių tyrimų metodais, kaip organizuoti ugdymą, kad mokiniai gautų pagrindus ir vėliau galėtų sėkmingai tęsti gamtamokslines studijas, o įgiję aukštą kvalifikaciją, galėtų dirbti mokslinėse organizacijose.

Remdamasis mokymų metu gauta medžiaga, įgytomis žiniomis bei planais fizikos mokytojas Stasys Kirdeikis ne tik ves pamokas gimnazijoje, bet ir konsultuos besidominčius, o tai be galo įdomi ir naudinga patirtis Adolfo Šapokos gimnazijos mokiniams.

 

Mokymų akimirkos:

Mes — VU partneris

vu 2005 m. su Vilniaus universitetu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis

Paieška

VILNIUS TECH klasė

vgtu
Nuo 2013 m. rugsėjo 1 d. gimnazijoje įsteigta VILNIUS TECH klasė
Prašymas dėl priėmimo į VILNIUS TECH klasę

Pamokų laikas

1.  8.008.45

2.  8.559.40

3.  9.5010.35

4.  11.0011.45

5.  12.0512.50

6.  13.0013.45

7.  13.5514.40

8.  14.4515.30

Abituriento atmintinė

Lietuvos moksleivių sąjunga kartu su NEC ir LAMA BPO parengė atmintinę abiturientams

Erasmus+ LELETO leidinys
leleto leleto

.




© 2005–2017 Utenos Adolfo Šapokos gimnazija